“TOPLUMSAL DUYARLILIK” « Manşet Mersin | Mersin Haber Sitesi

SON DAKİKA

“TÜKENİYORUZ”

KADIN, KÖŞE YAZILARI, YEREL HABERLER

“JANDARMADAN KAÇAK MAKARON OPERASYONU”

ASAYİŞ, GENEL, YEREL HABERLER

“TOPLUMSAL DUYARLILIK”

Bu haber 24 Temmuz 2024 - 22:22 'de eklendi ve 634 kez görüntülendi.

Fert ve toplum olarak hepimizin yaşamı paylaştığımız insanlar ve çevremize karşı görev ve sorumluklarımız vardır. Çünkü insan yalnız başına yaşamamaktadır. Fert olarak mutlu yaşamak istiyorsak toplumsal kurallara son derece dikkat etmeliyiz. Bizim dikkatsiz ve sorumsuz davranışlarımız diğer insanları hatta tüm canlıları rahatsız eder.

Çevre kirliliği çeşitleri genel olarak; hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği, gürültü kirliliği ve görüntü kirliliği olarak sınıflandırılır.

Çevre kirlilikleri doğaya zarar vererek doğrudan veya dolaylı olarak doğada yaşamını sürdüren tüm canlıların zarar görmesine neden olmaktadır.

Millet olarak bazı kötü alışkanlıklarımız bizlerde kronik hastalık haline geliyor. Burada birlikte hatırlayacağımız bazı kural dışı davranışlarımız hem fert hem de toplumsal rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir.

Bunların bazılarını birlikte hatırlayalım.

Dünyanın hiç bir medeni ülkesinde evindeki elindeki çöpü, çöp tenekesinin yanına kadar götürüp çöp konteynerinin içine değil de dışına atana rastlamazsınız. Dünyanın hiç bir medeni ülkesinin de gecenin geç saatinde düğün konvoyunun, asker uğurlamanın, sünnet şöleninin veya başka bir sevinç halinin kulakları yırtarcasına korna sesleri ile tüm mahalleyi şehri ayağa kaldırıldığını göremezsiniz.

Dünyanın hiçbir medeni ülkesinde sokak ortasında günlerce sazlı sözlü düğün ve nişan merasimlerinin yapıldığını göremezsiniz.

Yayaların yürümesi için yapılan kaldırımlara araçların park edildiği, esnafların, seyyar satıcıların, dilencilerin kaldırımları işgal ettiğini, işyeri tabela direklerinin, toroslar edaş ve telekom panolarının yolun kaldırımın ortasına konulduğunu göremezsiniz.

Ormanlık alanlarına, piknik yerlerine, mesire alanlarına çevreye sorumsuzca atılan binlerce çöp yığınlarının olduğunu başka bir yerde göremezsiniz. Bu kötü örneklerin benzerini yüzlercesini çoğaltabiliriz.

Dünyanın hiç bir yerinde bulunmayan birçok nimeti ve güzelliğin bulunduğu cennet vatanımızı bu kadar sorumsuzca kirletmek, çevreyi rahatsız etmek gibi ne bir hakkımız nede lüksümüz var.
Hepimizin fert olarak kendi evimizde görmek istemediğimiz bir olumsuzluğu mahallemizde şehrimizde ülkemizde yapmaya hakkımız yoktur. İyi bir vatandaş, kamil bir mü’min elinden ve dilinde hiç kimsenin zarar görmediği kimsedir diye tarif eden peygamber efendimizin, yeşil alanları, su başlarını, insanların kullandıkları yerleri kirletenlere de lanet ettiklerini hatırlatmak isterim.
Huzur içinde yaşayacağımız beldeler olsun istiyorsak lütfen daha duyarlı davranalım.
Güzel mekânlarımızı fevri davranış ve sorumsuzca kirleterek heba etmeyelim.

24/07/2024
Ahmet Görgülü
Diyanet-Sen Mersin Şube Başkanı

Ahmet Görgülüdiyanetsen33@hotmail.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

beyaz tesettür elbiseAyakkabıBot ve çizmeGünlük ayakkabıBot ayakkabı modelleriÇizme ayakkabıTerlik ayakkabıSandaletBabetSpor ayakkabıTopuklu ayakkabıİç giyimMayoÇorapPijama takımıGece elbisesiPlaj giyimGiyimBüyük bedenEtekTrenckottarz eşofman takımları bayanMontGömlekPantolonT-shirtSweatshirtKırmızı elbiselerCeketÇantaÇanta aksesuarlarBebek bakım çantasıSpor çantaOkul çantasıLaptop çantasıPortföy çantaBel çantasıPostacı çantasıEl çantasıSırt çantaBebek bakım çantasıOmuz çantası